G.C. 1222
   
   
   
   
Portfolio
 
RUANDA, UNA EXPERIČNCIA ÚNICA: TROBADES AMB GORIL.LES
 


Ruanda és un petit i bonic país al cor de l'Àfrica, que ens ofereix la possibilitat d'una experiència impactant: la trobada cara a cara amb goril.les en llibertat.Ruanda és un país situat a l'Àfrica oriental, amb una població aproximada de 11.4 milions d'habitants, situat uns pocs graus al sud de l'equador, i que fa frontera amb Uganda, Tanzània, Burundi i la República Democràtica del Congo. Tot el país es troba situat en una altitud elevada, amb una geografia dominada per muntanyes a l'oest, sabana a l'est i nombrosos llacs per tot el país. El clima és moderat, amb dues estacions de plujes i dues estacions seques anuals.

  La població és jove i predominantment rural, amb una densitat de les més altes del continent. Els ruandesos formen tres grups: els Hutu, els Tutsi i els Twa, que comparteixen cultura i llengua, i es poden considerar més grups socials que no pas ètnics. El cristianisme és la religió majoritària i la llengua principal és el "kinyarwanda".

  Disset anys desprès del genocidi que assolà Ruanda, quan hom arriba a Kigali, la capital del país, té la sensació de que el país funciona: carrers nets, converses sobre un país sense corrupció, població ben informada sobre els beneficis que els hi reporta el turisme, i on tothom sembla treballar a la recerca d'objectius comuns. 

  De les diferents atraccions turístiques de que disposa el país, cal destaca les commovedores visites als goril.les de muntanya, que es concentren al Parc Nacional dels Volcans. Aquest parc està format per 125 km2 de bosc de muntanya, i és la llar dels sis volcans Virunga i dels mundialment coneguts goril.les de muntanya.

  Res ens pot preparar per a l'impacte que ens produeix la trobada, cara a cara, amb un mascle d'esquena argentada, fins a tres cops la talla d'un home de dimensions normals, i tanmateix pacífic i tolerant amb els visitants humans.

  El Parc Nacional dels Volcans és conegut arreu, per haver estat el lloc on la científica Dian Fosey, efectuà els seus famosos estudis sobres els goril.les. És aquí, on es desenvoluparen estudis pioners per avaluar i estudiar el comportament dels goril.les de muntanya en el seu hàbitat natural; abans hi havia el convenciment de que es tractava de bèsties enfurismades i agresives, però fou a partir del treball de Fosey, que podem saber que és en un ambient de pau i tranquil.litat, en el que transcorre la major part de la vida dels gori.les de muntanya. En gran part és gràcies a la senyora Fosey, que encara tenim goril.les al món, i que ha arrelat la idea de la necessitat de protegir-los. 

  Els goril.les de muntanya de Ruanda, atrapats durant 10 anys en una zona de guerra, han aconseguit sobreviure, salvant-se de l'extinció pels péls. En els darrers temps la població ha augmentat en un considerable 10%, malgrat l'horrible genocidi humà, l'incursió en el parc de guerrillers armats, de les enfermetats humanes, de la caça furtiva ocasional i del constan avanç de les terres de cultiu. Avui els goril.les més en més perill d'extinció del planeta ronden pels emboirats boscos, sota els cims dels volcans Virunga, i les perspectives sobre la seva supervivència semblen més positives que mai, amb la estabilització i millora de la situació de la zona en que habiten. Un dels motius d'aquest avenç, deixant a part la finalització del cruent conflicte social i bèlic, que obviament a afavorit als humans però de retruc també als goril.les, és la gran tasca que portat a terme el govern de concienciació, tant pel que fa a l'assignació directa de percentatges dels ingressos del turisme al desenvolupament de les comunitats, com per l'explicació del benefici que el turisme reporta al país i al seu benestar.

  Uns 800 exemplars, descrits per primer cop per un explorador alemany, fa un segle, i donats a conèixer per la tristement assasinada Dian Fosey, sobreviuen un dues petites àrees de selva i muntanya a Uganda, i en la frontera de Ruanda amb el Congo. En un continent on els grans simis estan desapareixent amb alarmant rapidesa, degut a la caça furtiva i la pèrdua dels seus hàbitats, els goril.les són una feliç excepció. Malgrat la millora, cal no oblidar que els goril.les de muntanya segueixen sent un dels dos simis en més perill d'extinció.

 

  En el nostre apartat de viatges a l'Àfrica, proposem un viatge que ens permetrà conèixer aquesta meravella

 

         
   
   
         
         
   
Informació legal · Condicions generals ·Tel. 93 330 48 20· atlantis@atlantismara.com · Disseny web MONTAWEB.com